19. siječnja, 19:30 sati

Predavanje „I oni su Vlahovi ljudi: o nahodima, osobno” održat će dr. sc. Rina Kralj Brassard, znanstvena suradnica.

Dvorana Ivana Pavla II.

Povodom izlaska druge studije o dubrovačkim nahodima i radu nahodišta u 19. i 20. stoljeću autorica će se u izlaganju osvrnuti na osobne motive istraživanja nahoda kojima je posvetila više od petnaest godina rada. Između ostaloga, objasnit će dosad zanemarenu, a važnu ulogu svećenika u ishodu skrbi za nahode posebno one na selu i istaknuti neke slabije poznate činjenice o ostavštini nahoda.

26. siječnja, 19:30 sati

Predstavljanje knjiga autorice Nevenke Šarčević “Bokobran: razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske”

Dvorana Ivana Pavla II.

Knjiga u osam cjelina donosi razgovore koje je autorica vodila o povijesti, arheologiji, zaštiti spomenika, povijesti umjetnosti i crkvene povijesti područja Boke kotorske. Stručnjaci raznih profila na stranicama ove knjige progovaraju o probranim temama teritorija na kojemu su se stoljećima događali zanimljivi kulturni dodiri i stilska preplitanja. Impozantno kulturno nasljeđe ovoga Dubrovniku susjednog prostora predstavlja se tako na nov i svjež način podsjećajući da se u Boki kotorskoj nalaze neka od antologijskih djela kulturne baštine na istočnoj obali Jadrana.
Knjigu će uz autoricu predstaviti urednica knjige dr. sc. Katarina Horvat-Levaj (Institut za povijest umjetnosti), recenzent akademik Radoslav Tomić (Institut za povijest umjetnosti) i don Robert Tonsati (Ured za kulturu i kulturna dobra Kotorske biskupije).

 

30. siječnja, 18:00 sati

Prvi dan trodnevnice

Euharistijsko slavlje predvodit će i na njemu propovijedati dr. sc. Mijo Nikić, isusovac i psiholog iz Zagreba. Nakon mise održat će se školski program: Učenici sv. Vlahu.

31. siječnja, 18:00 sati

Drugi dan trodnevnice

Euharistijsko slavlje predvodit će i na njemu propovijedati dr. sc. Mijo Nikić, isusovac i psiholog iz Zagreba. Nakon mise održat će se školski program: Učenici sv. Vlahu.

1. veljače, 18:00 sati

Treći dan trodnevnice

Euharistijsko slavlje predvodit će i na njemu propovijedati dr. sc. Mijo Nikić, isusovac i psiholog iz Zagreba. Nakon mise održat će se školski program: Učenici sv. Vlahu.

2. veljače, 15:30 sati

Kandelora, svečano otvaranje Feste

Svečano otvaranje Feste sv. Vlaha moći ćete pratiti na YouTube kanalu Dubrovačke biskupije.

Uz čitanje drevnoga Lausa, prinos darova trznica, podizanje Svečeva barjaka uz pjevanje himna „Čuj sv. Vlaho“ i puštanje golubica Festu sv. Vlaha 2023. godine otvorit će dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

2. veljače, 17:30 sati

Svečana večernja u Katedrali

Na svečanoj večernjoj molitvi u katedrali Gospe Velike kratko razmatranje održat će propovjednik trodnevlja isusovac dr. sc. Mijo Nikić. Za vrijeme večernje bit će izložene relikvije sv. Vlaha.

3. veljače, 10:00 sati

Svečana misa i procesija na svetoga Vlaha zaštitnika grada i biskupije

Svečano euharistijsko slavlje možete pratiti u izravnom prijenosu Hrvatske televizije, a procesiju na YouTube kanalu Dubrovačke biskupije.

Pontifikalno euharistijsko slavlje predvodit će i na njemu propovijedati vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons. Tomo Vukšić. Nakon euharistijskog slavlja slijedi tradicionalna procesija Gradom u kojoj će moći sv. Vlaha i drugih svetaca. Pod nebnicom će se tradicionalno nositi relikvija Isusove pelenice.

3. veljače, 15:30 sati

Izvijanje barjaka pred katedralom

Tradicionalni pozdrav barjaka biskupu i katedrali i njihov pozdrav s Gradom.

5. veljače, 9:00 sati

Proslava na Gorici sv. Vlaha

Euharistijsko slavlje predvodi don Mladen Šutalo, župnik iz Neuma.

5. veljače, 12:00 sati

Zatvaranje Feste

Spuštanjem barjaka sv. Vlaha i podizanjem državne zastave ispred zborne crkve sv. Vlaha te misnim slavljem u crkvi završava Festa 2023. godine. Svečanost zatvaranja predvodi rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan.