Proglas svetoga Vlaha svekolikom puku Grada, biskupije, domovine, svijeta i štovateljima

 Proglas svetoga Vlaha svekolikom puku Grada, biskupije, domovine, svijeta i štovateljima

»Sve je na svijetu nestalno i promjenjivo, ali je jedna stvar stalna i nepromjenjiva, a ta je: da će, dok traje Dubrovnik, trajati i neograničena ljubav Dubrovčanâ prama svome milomu i svetomu Parcu«, davno je zapisao dum Antun Liepopili.

Naš je grad tijekom povijesti bio teško ranjen potresima, ratovima i epidemijama, ali ga ni i u najvećim kušnjama nije napuštalo posvemašnje pouzdanje u svetoga biskupa i mučenika iz Sebaste.

Iako je od 972. do danas bilo godina kada Festu nije bilo moguće održati u punome sjaju, vjera u bolju budućnost i svijest o održanju tradicije učinila je da se slavljenje Parca održalo i traje već više od tisućljeća.

Dragi štovatelji svetoga Vlaha, prilagođujući se okolnostima u kojima su se našli ne samo naš grad i biskupija nego i cijeli svijet, nastavljamo slaviti našega Parca.

Pozivamo vas da, vođeni ljubavlju i brigom prema bližnjima, ove godine Festu proslavite u svojim domovima prateći svečanu misu i procesiju u medijima.

Na ovaj ćemo način pomoći liječnicima, medicinskomu osoblju i svima koji se izlažu spašavajući ljudske živote i zdravlje. Neka to bude naš znak ljubavi prema svetomu Vlahu koji je i sam iscjelitelj i liječnik.

Ovom Festom proslavljamo i 300. obljetnicu izgradnje katedralnoga Moćnika. Vjerujemo kako nebeska zaštita našega Parca i drugih Božjih svetaca i svetica čije se relikvije ondje čuvaju nikada neće izostati.

ŽIVIO SVETI VLAHO!

msgr. Mate Uzinić,
apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije

don Hrvoje Katušić,
rektor Crkve sv. Vlaha

Festanjuli-svetkovnici:
dr. sc. Ivica Đurđević-Tomaš, kapetan
Ivica Vrlić, kamenoklesar, obrtnik