FESTA 2022.

 FESTA 2022.

Spuštanjem barjaka sv. Vlaha ispred crkve, podizanjem hrvatske zastave i misnim slavljem zavrsena 1050. Festa sv. Vlaha. Foto: Vedran Levi / CROPIX

Proglas Feste sv. Vlaha 2022. godine

pogledajte OVDJE

Program Feste sv. Vlaha 2022. godine

pogledajte OVDJE

Biskupovu poruku štovateljima sv. Vlaha 2022. godine

pogledajte OVDJE

Fotogaleriju Feste sv. Vlaha 2022. godine

pogledajte OVDJE

 

TRIBINE

14. siječnja 2022., 19:00 sati – Između Istoka i Zapada: podrijetlo ranosrednjovjekovnih svetaca zaštitnika na istočnoj obali Jadrana, dr.sc. Ana Marinković i dr.sc. Trpimir Vedriš

Online tribinu “Ususret svetomu Vlahu” pogledajte na ovoj poveznici.

Temelj tumačenja predavača počiva na utvrđivanju kronoloških slojeva i povijesnih okolnosti u kojima se štovanje skupina svetaca može utvrditi. Smještanjem najranijih svjedočanstava u povijesni kontekst, nakana je ovim predavanjem publici pokušati pojasniti podrijetlo pojedinih svetačkih kultova i ocrtati, koliko je to moguće, neposredne okolnosti njihova procvata u dalmatinskim gradovima.

20. siječnja 2022., 18:00 sati – Predstavljanje knjige Josipa Kajinića Kardinal Franjo Šeper: uloga i značenje u promjenama u Katoličkoj crkvi i društvu – sudjeluju: dr.sc. Josip Kajinić i dr.sc. Jakša Raguž

Online tribinu “Ususret svetomu Vlahu” pogledajte na ovoj poveznici.

Nedavno objavjena knjiga Josipa Kajinića o zagrebačkome nadbiskupu i kardinalu Franji Šeperu (1905.-1981.) prva je cjelovita biografija ovoga zaslužnog prelata. U knjizi se donosi ne samo njegova biografija nego se Šeperovo djelovanje stavlja u društveni, crkveni i politički kontekst. Obrađuje se njegov neumorni trud na pokoncilskoj obnovi Crkve, kako i u matičnoj nadbiskupiji tako i kroz Kongregaciju za nauk vjere kojoj je bio na čelu kao jedan od Hrvata na najvišem položaju u Vatikanu. Knjigu su predstavili sam autor te recenzent knjige dr. Jakša Raguž (Hrvatski institut za povijest).

27. siječnja 2022., 19:30 sati – O prvoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku, dr.sc. Danko Zelić

Online tribinu “Ususret svetomu Vlahu” pogledajte na ovoj poveznici.

Dubrovčani su nakon uvođenja kulta sv. Vlaha u srednjemu vijeku njemu na čast izgradili crkvu, a prema tradicionalnome tumačenju tih vremena u kojima ima malo ili nimalo povijesnih dokumenata postoje dvije potencijalne lokacije na kojoj se prva Parčeva crkva nalazila. Jedna je u zapadnome dijelu grada kod kule od Pila, otprilike na mjestu sadašnje zgrade samostana sv. Klare, a druga je lokacija na istočnome dijelu grada, na mjestu sadašnje Zborne crkve sv. Vlaha. Kako ni sami dubrovački kroničari i povjesničari nisu bili suglasni oko položaja te prve crkve gradskoga zaštitnika ta su dva tumačenja uporedo postojala, predavanje dr. Danka Zelića (Institut za povijest umjetnosti) pokušat će dati argumente za jednu od dvije potencijalne lokacije s obzirom na urbanistički i hagiografski kontekst srednjovjekovnoga Dubrovnika.

1. veljače 2022., 19:00 i 20:00 sati – Dokumentarni film Dragana Nikolića “Od Dubrovnika do Goe”

Ove se godine obilježava 1050. obljetnica zaštite sv. Vlaha, liječnika i biskupa koji je živio gradu Sebasti i s Dubrovnikom je povezan od 971. godine kada je, prema predaji, spasio grad od mletačke opasnosti. Dubrovačka biskupija svake godine uoči Feste organizira različita kulturna događanja koja imaju u vidu tradiciju štovanja ovoga sveca koji je kroz stoljeća bio ne samo zaštitnik grada i Dubrovačke Republike, nego je i danas jedan od simbola Dubrovnika. Uz ovu visoku obljetnicu, prikazat će se pretpremijerno dokumentarni film Dragana Nikolića “Od Dubrovnika do Goe” koji tematizira povezanost starih Dubrovčana s ovim gradom u Indiji, a snimljen je u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Projekcije filma održat će se u utorak 1. veljače 2022. godine u 19 i u 20 sati u kinu Visia.

5. veljače 2022., 19:30 sati – Predstavljanje knjige Miljenka Domijana “Armenia sacra – hodočašće sakralnoj arhitekturi”

Online tribinu “Ususret svetomu Vlahu” pogledajte na ovoj poveznici.

Nedavno objavljena knjiga povjesničara umjetnosi i konzervatora Miljenka Domijana donosi pregled najvažnijih povijesnih crkava i samostana u Armeniji – domovini sv. Vlaha. Rezultat je to autorova putovanja u tu slikovitu zemlju, ali i cjeloživotnoga interesa za arhitektonske spomenike. Ljepota krajolika i povijesne arhitekture spaja se u Armeniji u jedinstvenu pripovijest o kulturi toga dalekoga naroda. Bogato ilustriranu knjigu će predstaviti sam autor, akademik Luko Paljetak i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

TRODNEVNICA

30. siječnja 2022., 18:00 sati –  Prvi dan trodnevnice

Snimku prvog dana trodnevnice iz crkve svetoga Vlaha pogledajte na ovoj poveznici.

Euharistijsko slavlje predvoditi će i propovijedati fra Leopold Mičić, gvardijan samostana svetog Antuna u Puli. Nakon mise održati će se kratak školski program: Učenici sv. Vlahu.

31. siječnja 2022., 18:00 sati –  Drugi dan trodnevnice

Snimku drugog dana trodnevnice iz crkve svetoga Vlaha pogledajte na ovoj poveznici.

Euharistijsko slavlje predvoditi će i propovijedati fra Leopold Mičić, gvardijan samostana svetog Antuna u Puli. Nakon mise održati će se kratak školski program: Učenici sv. Vlahu.

1. veljače 2022., 18:00 sati – Treći dan trodnevnice

Snimku trećeg dana trodnevnice iz crkve svetoga Vlaha pogledajte na ovoj poveznici.

Euharistijsko slavlje predvoditi će i propovijedati fra Leopold Mičić, gvardijan samostana svetog Antuna u Puli. Nakon mise održati će se kratak školski program: Učenici sv. Vlahu.

FESTA

2. veljače 2022., 15:30 sati – Kandelora, svečano otvaranje Feste

Snimku svečanog otvaranja Feste svetoga Vlaha pogledajte na ovoj poveznici.

Čitanje drevnoga Lausa, prinos darova trznica, podizanje Svečeva barjaka uz himnu i puštanje golubica.

2. veljače 2022., 17:30 sati – Svečana večernja u Katedrali

Snimku svečane molitve Večernje pogledajte na ovoj poveznici.

Na svečanoj molitvi Večernje u katedrali Gospe Velike kratko razmatranje održati će mons. Marin Barišić. Za vrijeme večernje biti će izložene relikvije Sv. Vlaha.

3. veljače 2022., 10:00 sati – Svečana misa i procesija na svetoga Vlaha zaštitnika grada i biskupije

Snimku svete mise i procesije pogledajte na ovoj poveznici.

Svetu misu predvoditi će i propovijedati kardinal mons. Blase Cupich, nadbiskup Chicaga. Nakon euharistijskog slavlja održati će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika, a radi epidemiološke situacije ove godine iznimno neće biti moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem.

3. veljače 2022., 15:30 sati – Izvijanje barjaka pred katedralom

Snimku izvijanja barjaka pogledajte na ovoj poveznici.

Tradicionalni pozdrav barjaka nadbiskupu i katedrali i njihov pozdrav s Gradom.

6. veljače 2022., 9:00 sati – Proslava na Gorici sv. Vlaha

Snimku proslave na Gorici sv. Vlaha pogledajte na ovoj poveznici.

Euharistijsko slavlje predvodi novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

6. veljače 2022., 12:00 sati – Zatvaranje Feste

Snimku zatvaranja Feste sv. Vlaha pogledajte na ovoj poveznici.

Spuštanjem barjaka sv. Vlaha, podizanjem državne zastave i misnim slavljem završava Festa 2022. godine.